About böbrek arterinin darlıklarında balon ve stent işlemleri girmek

Kalbin % 35 civarında çalışması bir sorun olduğuna işaret eden bir durumdur. Bu sorun özellikle belli başlı belirtiler ile meydana gelir. Bu belirtiler ortaya çıktığında uzmana başvurulmalıdır.

Aortun anatomik yapısının ve kan akışının iyi bir şekilde anlaşılması, cerrahın ameliyat sırasında doğru kararlar almasını sağlar.

Bu site hekimleri sağlık alanında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen kullanıcıya aittir. Siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.

İşlem sonrasında hastanın yoğun bakım ünitesine veya normal odaya alınması gerekebilir. İyileşme süreci hastadan hastaya değişebilir, ancak genellikle TAVI işlemi, geleneksel açık kalp cerrahisine kıyasla daha kısa bir hastanede kalış süresi ve daha hızlı bir iyileşme sağlar.

Genetik yatkınlığın kalp krizi riskini etkileyebileceği bazı mekanizmalar vardır. Örneğin, kalp damarlarının sertleşmesine ve tıkanmasına yol açan ateroskleroz gelişimi genetik faktörlerle ilişkilendirilebilir.

Ancak, egzersiz sonrası kalp atışlarının normale dönmesi beklenir. Yoğun veya aşırı egzersiz, egzersiz yapmaya alışkın olmayan bir kişide kalp çarpıntısı hissine neden olabilir.

Stent yerleştirme: Eğer anjiyo sırasında stent yerleştirilmediyse veya yerleştirilen stent tıkanmışsa, yeni bir stent yerleştirilmesi düşünülebilir.

Tromboz ve emboli: Balonlu anjiyo sırasında plakların sıkıştırılması ve arterin genişletilmesi nedeniyle tromboz (pıhtı oluşumu) ve emboli (pıhtı parçacıklarının dolaşım sistemiyle taşınması) riski vardır.

Operasyon öncesi değerlendirme önemlidir. Abdominal aort anevrizmalarında koroner arter hastalığı da sıktır ve tedavi edilmeyen koroner arter hastalarında operasyon mortalitesi yüksektir.

Damar yaralanması: Kateterin artere yerleştirilmesi sırasında damar yaralanması riski mevcuttur. Bu, damarın zarar görmesi, delinmesi veya yırtılması anlamına gelir.

Bu hastalıkta asıl risk çapın beş santimetreye yaklaşması halinde oluşmaya başlar. Bu durumda hastanın acil olarak müdahale altına alınmasına gerek duyulur. Genel olarak üç santimetreyi biraz aşan durumlarda, hastanın arterinde yırtılma riski yoksa müdahaleye gerek duyulmayabilir. Bu gibi durumlarda hasta düzenli olarak yapılan tetkiklerle kontrol altında tutulur.  Eğer hastanın arterinde genişleme durmuşsa çoğu durumlarda ömür boyu ilaç bile kullanmadan sağlıklı bir hayat sürebilmektedir.

İşlem öncesi hazırlık: Hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir ve özel ısıtıcı balon yönteminin uygun olduğu belirlenir. Hastaya işlem hakkında detaylı bilgi verilir ve onayı alınır. Gerekli kan testleri ve tetkikler yapılır.

Aort atardamarının yırtılmasında uygulanacak tedavi yöntemini belirlerken; yırtılmanın hangi bölümde aort anevrizmalarının kaplı stentler ile kapatılması lazımı olduğu, hangi organları etkilediği, neden oluştuğu ve hastanın genel durumu önemli ayrıntılar olmaktadır. Genel olarak arter yırtılmaları direk olarak zaman kaybetmeden cerrahi müdahale altında tedavi edilmektedir. Risk taşıyan bu sağlık sorununda gerek ameliyat esnasında gerekse ameliyat öncesi süre içinde hastanın ölüm riski yüzde seksen beş olmaktadır.

Anevrizma damar duvarının sağlamlığını kaybetmesi ve genişlemesidir. Peki Aort anevrizması neden olur?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *